top of page

Μυστήρια

γάμος
Γάμος

H  Aκολουθία τoυ Γάμου δεν είναι μια απλή (ιδιω-
τική) προσευχή των μελλονύμφων, αλλά ένα Ιερό Μυστήριο, μια επίσημη δηλαδή Σύναξη της Εκκλησίας, στην οποία παρίσταται αοράτως ο ίδιος ο Χριστός, σύμφωνα με την υπόσχεσή Του (Ματθαίου, ιη’ 20).

 

Το Μυστήριο του Γάμου χορηγεί στο ζευγάρι τη

θεϊκή χάρη και ενέργεια που τους ενώνει σε μια ψυχοσωματική ενότητα και κοινωνία.

Τα χρυσά δακτυλίδια συμβολίζουν την ένωση 

τους, αλλά και την υπόσχεση (Αρραβώνα) του 

Χριστού ότι θα τους χαρίσει και την αιώνια ένωση 

και κοινωνία μαζί του στη Βασιλεία του Θεού.

 

Η ένωση «ἅρμοσις» των χεριών των Νυμφευομένων συμβολίζει τη συμφιλίωση και την ενότητά 

τους στο όνομα του Χριστού.

 

Με τα στέφανα, αμείβονται οι νυμφευόμενοι για 

τους μέχρι τη στιγμή εκείνη αγώνες τους και ενισχύονται να τους συνεχίσουν ώσπου ο «ἀγωνοθέτης 

Χριστός τους αποδώσει τον αμαράντινον της δόξης στέφανον».

 

Ο κυκλικός χορός του Ησαΐα συμβολίζει τη χαρά

των Νυμφευομένων για την ενσάρκωση του Χριστού
από την Παρθένο Μαρία, καθώς και την αιώνια διάσταση της εν Χριστώ ζωής.


Τα ζαχαρωμένα αμύγδαλα, (κουφέτα μπομπονιέρες) συμβολίζουν την αφθονία των αγαθών που
εύχεται η Εκκλησία για τους Νεονύμφους.

 

Το «κοινό Ποτήριο» συμβολίζει την αμοιβαιότητα
των νεονύμφων στις χαρές και τις λύπες της ζωής.

 


Επικοινωνήστε έγκαιρα με τον Ναό για την ενημέρωση σας και τον προγραμματισμό του γάμου

βάπτιση
Βάπτιση

Το Βάπτισµα είναι µια δηµόσια, επίσηµη και εορ-
ταστική τελετή που γίνεται µε Σύναξη της εκκλη σιαστικής κοινότητος, της Ενορίας, στο Ναό, κατά την οποία ένας ακόµη άνθρωπος γίνεται «Χριστιανός», µέλος δηλαδή της Εκκλησίας του Χριστού.

 

Η ακολουθία του Βαπτίσµατος διακρίνεται σε 
τρία µέρη:

  • Στο πρώτο µέρος, που λέγεται Κατήχηση και 

γίνεται στο Νάρθηκα (το εµπρός τµήµα του Ναού), ο ιερέας προσκαλεί τον Βαπτιζόµενο (τον ανάδοχό του) να αρνηθεί οριστικά το διάβολο και να συνταχθεί στο στρατόπεδο του Χριστού  (Απόταξη του Σατανά και Σύνταξη µε τον Χριστό). Μετά την Σύνταξή του µε τον Χριστό, ο Βαπτιζόµενος (ο Ανάδοχος) ὁµολογεί επίσηµα την πίστη του στον Χριστό, απαγγέλλοντας το Σύµβολο της Πίστεως «Το Πιστεύω» (κάντε click εδώ).

  • Στο δεύτερο µέρος που γίνεται στο κέ-

ντρο του ναού, τελείται το κυρίως Μυστήριο. Ο Ανάδοχος αλείφει όλο το σώµα του Βαπτιζοµένου µε ευλογηµένο έλαιο και ο Ιερέας βαπτίζει το βρέφος στο αγιασµένο νερό της κολυµβήθρας, πραγµατοποιώντας τρείς καταδύσεις και αναδύσεις, απαγγέλλοντας αντίστοιχα το τριαδικό όνοµα του Θεού: «Εἰς τό ὄνοµα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύµατος»

  • Στο τρίτο µέρος που ακολουθεί γίνεται:

α) Το χρίσµα. Ο Ιερέας χρίει τα κυριότερα σηµεία του σώµατος του παιδιού µε Άγιο Μύρο, το
οποίο µεταδίδει στο νεοφώτιστο τα χαρίσµατα 
του Αγίου Πνεύµατος.

β) Οι ευχές της απολούσεως και η ένδυση µε λευκά ρούχα, που συµβολίζουν το φως και την λαµπρότητα της νέας ζωής του Χριστιανού.
γ) Η τριχοκουρία.  Ο Ιερέας κόβει σταυροειδώς τα µαλλιά του παιδιού, σε ένδειξη αφιέρωσης του στον Θεό.


Επικοινωνήστε έγκαιρα με τον Ναό για την ενημέρωση σας και τον προγραμματισμό της βάπτισης.

μνημόσυνο
Μνημόσυνο

Όταν ο άνθρωπος βαπτίζεται και γίνεται χριστιανός αποκτά ταυτόχρονα και ένα όνομα. Απο τη στιγμή αυτή το όνομα του Ορθοδόξου καταχωρίζεται στη "μνήμη" της Εκκλησίας.  Με την έννοια αυτή, μνήμη της Εκκλησίας είναι η αγάπη του Θεού, στην οποία η Εκκλησία εμπιστεύεται όλα τα παιδιά της όχι μόνο όσο ζούν στον παρόντα κόσμο αλλά και στον μετά θάνατον κόσμο των πνευμάτων.

 

Το Μνημόσυνο είναι ιδιαίτερη Ακολουθία της Εκκλησίας που τελείται μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.  Μνημόσυνο, χωρίς να τελεσθεί προηγουμένως Θ. Λειτουργία δεν γίνεται.  Διότι, το κύριως μνημόσυνο είναι η μνημόνευση του ονόματος του κεκοιμημένου χριστιανού κατά τη τέλεση της Θ. Λειτουργίας και μάλιστα μετά τη μεταβολή του άρτου και του όινου, σε Σώμα και Αίμα του Χριστού που επιτελεί η αόρατη ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

 

Τη στιγμή αυτή, η Εκκλησία μνημονεύει όλα τα ονόματα των μελών της ζώντων και τεθνεώντων και παρακαλεί τον Χριστό να τους χορηγήσει τα αγαθά -τη σωτηρία- που προέκυψαν από την υπέρτατη θυσία του.  Το στοιχείο αυτό φανερώνει ότι το μνημόσυνο δεν είναι μια απλή προσευχή, αλλά πραγματική δια της Εκκλησίας συμμετοχή του κεκοιμημένου χριστιανού στη σωτηρία που απέρρευσε από τον θάνατο και ανάσταση του Χριστού.

 

Κατά την τέλεση του Μνημοσύνου, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, ευτρεπίζεται ένα δίσκος, ο οποίος περιέχει βρασμένο στάρι και διάφορους άλλους σπόρους, όπως αμύγδαλα, καρύδια, σπόρους ροδιού κ.α. που ονομάζονται "κόλλυβα".

 

 

 

 

Επικοινωνήστε έγκαιρα με τον Ναό για την ενημέρωση σας και τον προγραμματισμό του μνημοσύνου.

ιερό εξομολόγηση
Ιερά Εξομολόγησις

Η Εξομολόγηση είναι η τελική φάση της 

πνευματικής διαδικασίας που λέγεται 

Μετάνοια.

 

Είναι το Ιερό Μυστήριο που έχει καθιερώσει η Εκκλησία μας, για να εξετάζουμε την πίστη μας, να ελέγχουμε τη ζωή μας και να ζητάμε και λαμβάνουμε συγχώρηση για τις αμαρτίες μας.

Η Εξομολόγηση, επιπλέον, μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε με ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης, τον Ιερέα Πνευματικό Πατέρα, για τα προβλήματα που μας απασχολούν, να ζητήσουμε συμβουλές και να ενισχυθούμε πνευματικά.

 

Το Μυστήριο καθιερώθηκε από τον ίδιο τον Χριστό. Αυτός έδωσε στους Αποστόλους την εξουσία να συγχωρούν αμαρτίες.  Στη συνέχεια οι Απόστολοι μετέδωσαν και τους Πρεσβυτέρους της Εκκλησίας. Έκτοτε, όσοι χειροτονούνται Ιερείς αποκτούν το χάρισμα και την εξουσία της αφέσεως των αμαρτιών.

 

Στο ναό μας η εξομολόγηση γίνεται το Σάββατο πρωί 8:00 - 10:00 π.μ. ή κατόπιν συνεννοήσεως με τον πνευματικό.

 

Επικοινωνήστε με τον Πάτερ του Ναού μας για να διευθετήσετε την Ιερά Εξομολόγηση σας.

αγιο ευχέλαιο
Άγιο Ευχέλαιο

Το Ευχέλαιο είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας, το οποίο τελείται στο Ναό η στο σπίτι για την ίαση σωματικών και ψυχικών ασθενειών.

 

Για την τέλεση του μυστηρίου τοποθετείται πάνω σε κάποιο τραπέζι το ευαγγέλιο, μικρή εικόνα του Χριστού, κανδήλα με αγνό λάδι αναμμένη και δοχείο με αλεύρι, δίπλα στο οποίο ανάβονται επτά κεριά.  Γι’ αυτό και ο καλός Σαμαρείτης στην ομώνυμη παραβολή, περιποιείται στοργικά τον τραυματία ρίχνοντας στις πληγές του λάδι 

και κρασί.  Το λάδι, μετά τις ευχές των ιερέων,

δεν είναι πια κοινό λάδι, όπως και στη βάπτιση: το νερό της κολυμβήθρας, μετά τις ευχές του λειτουργού, δεν είναι πια κοινό νερό.

 

Στο τέλος της ακολουθίας γίνεται η χρίση με το 

αγιασμένο έλαιο. Χρίεται σταυροειδώς το 

μέτωπο, το σαγόνι, οι δύο παρειές και τα χέρια μέσα στην παλάμη και στο εξωτερικό τους μέρος.  Μ' αυτή την χρίση, ζητούμε από τον Κύριο να θεραπεύσει το πνεύμα, τις σκέψεις και ολόκληρο τον εσωτερικό μας κόσμο.  Ακόμη, να δίνει δύναμη σ' εκείνα τα μέλη τού σώματος με τα οποία κάνουμε τις περισσότερες πράξεις.

 

Επικοινωνήστε με τον Πάτερ του Ναού μας για να διευθετήσετε το Άγιο Ευχέλαιο.

κηδεία
Κηδεία

O Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ως κοιμητηριακός ναός, που βρίσκεται δίπλα από το Νέο Κοιμητήριο Λεμεσού έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους κεκοιμημένους.

Κάθε Σάββατο (6:30π.μ-8:30π.μ), ημέρα αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στους κεκοιμημένους λειτουργούμε χάριν αυτών και μνημονεύουμε όσα ονόματα μας φέρουν καθώς και  "πάντων των κεκοιμημένων εν των παραπλεύρω κοιμητηρίω".

 

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε "Μη λυπείσθε, αδελφοί μου, δια τους αποθαμένους αλλά, αν τους αγαπάτε, κάμνετε ό,τι μπορείτε για την ψυχή τους, λειτουργίες, προσευχές, ελεημοσύνες". 

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Μητρόπολης, στο Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, κηδείες μπορούν να γίνονται και τα απογεύματα από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο. Αν επιλέξετε η κηδεία να γίνει στο ναό μας και εκφράσετε την επιθυμία οι εισφορές εις μνήμη του κεκοιμημένου σας να γίνονται υπέρ του ναού τότε ο κεκοιμημένος θα εγγράφεται στο βιβλίο των Κτητόρων του Ναού και θα μνημονεύεται πάντοτε στη Αγία Πρόθεση και θα του τελούνται τα καθιερωμένα μνημόσυνα.

 

Επικοινωνήστε με τον Ναό μας για να διευθετήσετε την κηδεία του κεκοιμημένου σας.

bottom of page